Letošnji Monocup je zaključen, mesta najboljšim razdeljena

Lani se je zadnja regata sezone za Seascape odvila na Velenjskem jezeru, letošnja pa pred Izolo, a v razmerah, kakršnih smo bili vajeni predvsem z jezer. Šibek oziroma zelo nestabilen veter, ki je komaj kdaj napolnil regatno polje, je  v soboto dovolil izpeljati zgolj prvi plov. Še za nadaljna dva je vodja regate Andraž Koželj sicer piskal startni signal, a ju je moral potem, ko so se barke začele pozibavati v brezvetrju brez sapice na obzorju, žal prekiniti.

V kontekstu okoliščin so se seveda najbolje znašli fantje z Velenjskega jezera na Mastodontu – in tako vknjižili svojo prvo zmago v Monocupu. Gal Potrč Pajk in ekipa, čestitamo! Na drugo mesto je prijadral izkušeni Jan Kobler na Harlequinu, na tretje pa še ena vešča ekipa z Marjanom Gorcem na Corni – šoli jadranja Porta.

V nedeljo ni kazalo dosti bolje. Štart prvega plova se je v še enem toplem in sončnem jesenskem dnevu vse bolj pomikal v popoldanske ure. V zgolj slabih petih vozlih je potem le zapiskal štartni signal in napovedal prvi plov. Barke so se čez štartno linijo premikale počasi in zadnja, ki jo je prečkala, je ravno ujela četrto minuto, še predvideno za štart. Še dva plova sta se potem odvila v podobno nestabilnih razmerah ter nam dala zmagovalce nedeljske regate, točke pa so bile s tem razdeljene tudi za skupno letošnjo razvrstitev v Monocupu. Zmago sta včeraj slavila Dejan Presen in Matjaž Klarič na Geku, na drugo mesto sta se uvrstila brata Kobler na Harlequinu in na tretje ekipa Luke Baeblerja na Boat of the Year.

Na mesto skupnega zmagovalca letošnjega Monocupa v razredu Seascape, ki se ga je udeležilo skupaj kar 26 različnih jadrnic – povprečno pa jih je bilo na regatah med 10 in 15, se je po dveh odličnih uvrstitvah ta konec tedna tako povzpela tovarniška barka Harlequin, ki sta jo krmarila Seascapovca Jan Kobler in Tit Plevnik. Druga je Corna – šola jadranja Porta s Petrom Podunavcem in Marjanom Gorcem in tretja Gaea+ - Sailing point z ekipo Marka Pihlarja.

Dobili smo tudi zmagovalca v kategoriji »King of the Sea/Kralj morja«. Prvi dve mesti sta razporejeni enako kot v skupni uvrstitvi, le da je na morskih regatah Harlequina krmaril zgolj Jan Kobler, na tretje mesto pa je prijadral Geko z Jonom Brecljem, Miho Slekovcem oziroma Dejanom Presenom.

Letos so se Seascapi borili tudi na jezerih – poleg Velenjskega tudi na avstrijskih Traunseeju in Vrbskem jezeru ter na Gardskem v Italiji – za naziv »King of the Lake/Kralj jezera«, ki je bil znan že ob koncu zadnje jezerske regate na Velenjskem jezeru. Zmagala je Gaea+ - Sailing point z Markom Pihlarjem in Jakico Jesih, na drugo mesto se je uvrstila Corna – šola jadranja Porta s Petrom Podunavcem, Marjanom Gorcem oziroma Markom Gardaševičem in na tretje tovarniška barka Harlequin, katere krmilo sta vihtela Jan Kobler in Tit Plevnik.

Zadnje regate se flota Justinov ni udeležila, skupne rezultate letošnje sezone za ta razred bomo objavili naknadno.