Prvi regatni Monocup vikend moker in vetroven

Posadke štirih Justinov in dvanajstih Seascapov so se ta konec tedna zbrale v Izoli na prvem regatnem vikendu v okviru novega one-design gibanja Monocup. Nekaj sprememb se je zgodilo od lani, ko so se jadralci merili še znotraj Jix & Seascape Pokala - en nastopajoči Justin je zamenjal lastnika, flota Seascapov se je okrepila z nekaj novimi barkami in dobrimi jadralci, svojo prvo regato so odpeljala jadra tretjega sedaj prisotnega proizvajalca.

Sobotna vremenska napoved je obljubljala močno burjo v upadanju. Dopoldne so jadralci preživeli na obali, čakajoč na nekoliko manj vetra. Nekaj po eni je vodja regatnega odbora Andraž Koželj najavil začetek prve predštartne procedure, najprej za Justine in potem še za Seascape. Veter v sunkih do 25 vozlov je izkušene posadke pripeljal do dobrih uvrstitev, manj izkušene pa so imele predvsem v vožnji z vetrom nekaj težav. Prepričljiva zmaga Targeta 10, lanskega skupnega zmagovalca v razredu JustinTen, letos z Dejanom Presenom na krmilu, ter ekipe Jona Breclja na jadrnici Gecko med Seascapi.

V drugem plovu je bilo nekoliko bolj mirno, s sunki do 20 vozlov. Še ena gladka zmaga Targeta 10, pri Seascapih pa izkušene ekipe Petra Podunavca na Corni in z novimi jadri. Burja ni popustila, se po drugem plovu spet nekoliko okrepila in regatni dan je bil zato po dveh plovih zaključen.

Nedeljsko jutro je jadralce pričakovano pozdravilo z dežjem in bonaco. Za ob 11h napovedan štart je bil najprej prestavljen za eno uro, potem še enkrat ... dokler ni bilo jasno, da dež ne bo kmalu ponehal in da tudi vetra ne bo. Regata je bila dokončno odpovedana.

Aprilska regata za nekdanji Jix & Seascape Pokal - sedanji Monocup - se že tretje leto zapored odvija v Izoli in že tretje leto v močni burji. Letos pa tudi v enem dnevu popolnega brezvetrja, tako da jadralci po zgolj dveh odpeljanih plovih odhajajo domov jadralsko nekoliko nepotešeni. Seascapom se na srečo naslednja regata obeta že prihodnji vikend, ko se bo flota preselila v Malcesine na italijanski Lago di Garda. Nekoliko dlje bodo morale počakati ekipe na Justinih, saj je naslednja morska regata, namenjena obema razredoma, napovedana za 9. in 10. junij.

Rezultati 

JustinTen
1. Target 10 (Dejan Presen) 1, 1
2. Pila (Marjan Kočila) 4, 2
3. Blue Sardina (Semiko Marucelj) 3, 3
4. PeterR (Aleš Smokvina) 2, DSQ

Seascape 18
1. Corna (Peter Podunavac) 2, 1
2. Gecko (Jon Brecelj) 1, 2
3. Jebica (Štefan Žuna) 3, 4
4. Gaea+ (Marko Pihlar) 5, 3
5. Lenčina (Jure Jerman) 8, 5
6. Harlequin (Jan Kobler) 7, 6
7. Mastodont (Gal Potrč Pajk) 6, 7
8. Mojca 13 (Luka Baebler) 4, DSQ
9. Balena (Damijan Vuk) 9, 8
10. Boat of the Year (Alen Terčelj) 10, 9
11. Jarebica (Konto Gajbels) DNF, 10
12. Donna, (Ivan Grilj) DNF, DNF