Zaključeno prvo državno prvenstvo SeaScape 18

Ta konec tedna, 9. in 10. junija, se je tako v Portorožu zbralo kar devetnajst posadk iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Slovaške, da bi se pomerile za prvi državni naslov v slovenski konkurenci in za zmago v najmočnejši konkurenci seascapov doslej tudi v absolutni.

Po pričakovanjih so bili favoriti za najvišja mesta ekipe Petra Podunavca, hrvaškega asa Tometa Bašića (ki je sicer jadral s svojim dekletom in sinom), pa Luke Baeblerja, Slovaka Tomasa Tuleje kot zmagovalca lanskega Seascape pokala ter Gaee+ Marka Pihlarja, drugouvrščenega v slovenski Monocup razvrstitvi.

Sobotno jutro ni bilo obetavno. Zaporedni močni nalivi so bili sicer neprijetni, a zaradi njih bi se regata vseeno začela – v kolikor bi bila na polju vsaj kakšna sapica vetra. Nanjo je bilo treba počakati skoraj do enih popoldne, ko je vodja regate Bojan Gale le lahko dal signal za štart prvega plova – najprej zgolj dvema barkama razreda JustinTen, ki sta se regate udeležili v okviru regularnega Monocup vikenda. Seascapi so štartali pet minut kasneje in na zelo nestanovitnem polju, tako po moči kot smeri vetra, uspeli zaključiti prvi plov. Drugi je bil prekinjen še preden so prve barke uspele – skoraj že »priplutati« – do prve privetrne oznake. Vetra je bilo za prvi dan konec in bil je čas za tradicionalno in že pregovorno dobro večerno zabavo.

Nedelja je bila torej dan, ki bo odločil o zmagovalcih. Vetra je bilo dovolj, pihal je v sunkih, nekoliko obračal in poskrbel za razmere, v katerih so se lahko izkazali najboljši. Pravilne taktične odločitve so bile ključnega pomena, tako kot čim boljše obvladovanje barke. Flota je bila velika in – če odštejemo najboljše – tudi tako izenačena, da so bili že najmanjši zapleti dragi in so običajno stali več kot samo mesto ali dve.


Po štirih napetih plovih je v skupni razvrstitvi slavil Tomislav Bašić pred Petrom Podunavcem in Luko Baeblerjem. Častni naslov prvega slovenskega državnega prvaka razreda seascape pa gre tako ekipi Petra Podunavca, ki je jadral z Vidom Jerankom in Markom Gardaševičem, na drugo mesto so se uvrstile Pande z Luko Baeblerjem, Leno Koter in Tomažem Vernikom in na tretje – nekoliko nepričakovano – Dejan Presen in Miha Truden, ki sicer običajno zmagujeta na Targetu v konkurenci JustinTenov.


V konkurenci justinov je Blue Sardina (Semiko Marucelj) premagala Morsko vidro z Marjanom Kočilo.

Zelo dobra organizacija, atraktivni jadralski pogoji, korektno jadranje, za komaj ustanovljeni razred pa tudi kar močna konkurenca so najbrž dovolj dobro izhodišče za nadaljni razvoj razreda, pa tudi dobra motivacija, da se naslednjega DP udeleži še številčnejša flota.

Rezultati

Galerija